רבות הפעמים בהן נתקלתם ב- אחסון אתרים זול משמעותית ממתחריו, מפתה עד כדי כך שכמעט רכשתם אותו ונתתם את העסק שלכם בידיו. יש כיום 3 סוגי חברות אחסון אתרים, כולן מתבדלות בגודל, באופי השירות, בפיצ'רים וכמובן במחיר הסופי אותו אתם משלמים חודש בחודשו. במאמר זה נדון לעומק על המבנה הבסיסי של חברת האחסון ועל איך אנו מלבישים מבנה זה על גבי שלושת סוגי החברות בשוק.
ניווט
כוח אדם
על מנת לנהל חברת אחסון, החברה צריכה לגייס לכל הפחות איש סיסטם אחד (שיטפל בשרתים), איש שיווק (שיטפל בפרסום, כתיבת תוכן), איש שירות (שיספק תמיכה ללקוחות מסביב לשעון) ואיש פיתוח (שיבנה ויתחזק את אתרי החברה באופן קבוע). שילוב ארבעת תפקידים אלו מספיק על מנת להתחיל לספק שירותי אחסון אתרים למקבץ קטן של לקוחות.
כמה נשלם עבור כל אחד מהתפקידים?
איש סיסטם- בין 8-12 אלף ש"ח בחודש (עבור איש סיסטם עד 3 שנים ניסיון).
שירותי שיווק ופרסום- בין 2-4 אלף ש"ח בחודש (לרכישת שירות של חברת פרסום).
איש שירות- בין 6-9 אלף ש"ח בחודש (עבור איש שירות שיודע לספק תמיכה בסיסית כ-9 שעות ביום).
איש פיתוח- בין 9-15 אלף ש"ח בחודש (עבור איש פיתוח בעל 3-5 שניות ניסיון).
סכום השכר הממוצע עבור העסקתם יחדיו – 32.5 אלף ש"ח בחודש.
תמיכה ושירות לקוחות
חברת אחסון אתרים לרוב תספק תמיכה ושירות לקוחות במייל, בצ'אט, בטלפון ובפניות במערכת. ע"פ הסטטיסטיקות שנאספו במשך כ-12 חודשים משירות הלקוחות שלנו, עולה כי ב- 9 שעות עבודה (כולל הפסקות) נציג תמיכה אחד יכול לטפל ב- 70 פניות לכל היותר. כלומר, מספיק נציג שירות אחד על מנת לספק תמיכה ל- 70 לקוחות ב-9 שעות עבודה. במידה וכמות הלקוחות תעלה, נציג התמיכה לא יוכל להתמודד עם העומס, ועל כך נצטרך להוסיף נציג תמיכה נוסף ולחבר לממוצע שכר עוד 6-9 אלף ש"ח בחודש.
שכר ממוצע עבור נציג תמיכה הזמין עבור 70 לקוחות ביום – 7.5 אלף ש"ח בחודש.
הוצאות על שרתים, אבטחה ושירות מייל
חברות אחסון אתרים עומדות בפני בחירות רבות הקשורות להוצאות שרתים. למעשה, מספיק לרכוש \ להשכיר שרת על מנת להתחיל לספק שירותי אחסון.
אילו סוגי שרתים זמינים עבור חברות האחסון?
– ניתן לרכוש שרת פיזי מספקים שונים בארץ ולאחסן אותם אצל אחת החוות בארץ. בד"כ מדובר בשרתים שעלותם נעה בין 9-20 אלף ש"ח פר שרת + עלות אחסון בחווה כ- 500-1000 ש"ח בחודש + תקלות פיזיות ושדרוגים שנתיים כ- 1000-2000 ש"ח פר רבעון.
– ניתן לשכור שרתים משומשים פיזיים מחוות שונות בארץ ובעולם. השכרת שרתים בארץ היא יקרה מאוד, יכולה לנועה בין 600-2000 ש"ח בחודש תלוי מפרט. השכרת שרתים בחו"ל נעה בין 50 – 600 דולר לחודש. שרתים אלו מגיעים לרוב ללא תמיכה, ללא אבטחה, ללא שטח גדול וכבר הזכרנו משומשים?
– ניתן לשכור שרתים וירטואלים זולים מחברות שונות בארץ ובחו"ל בעלות שנעה בין 5 – 300 דולר לחודש. שרתים אלו מגיעים מגולחים ומוגבלים בביצועים שלהם ולכן גם אינם מומלצים עבור אחסון רב של אתרים ו\או הרבה אתרים.
– ניתן לעבוד עם חברה המספקת שרתים בתצורת קלאוד כמו (Google, AWS, Microsoft, Alibaba, IBM). השכרת שרתים מחברות אלו היא יקרה בצורה משמעותית, אך מבטיחה ביצועים מקסימליים, חסינות מתקלות פיזיות ורשת פרטית ומהירה. מחיר שרתי קלאוד מתחיל מ- 80 דולר – 4 אלף דולר לחודש פר שרת.
אבטחה
חברת אחסון טובה, תשקיע באבטחה שלה ושל לקוחותיה. גם בקטגוריה זו יש את הזול ויש את היקר. מוצרי אבטחה מתחילים החל מ- 10 דולר לחודש ועד ל400 דולר לחודש פר שרת. השקעה באבטחה היא השקעה לטווח הרחוק. לקוח שהאתר שלו נפרץ, זה לקוח שעלול לעזוב אותך ו\או לקבל עליך רושם רע ולהעביר זאת הלאה. אם תשקיע באבטחה, גם אתה וגם לקוחותיך ידעו שקט באתריהם.
שירות מייל
שירות מייל הוא שירות בסיסי המאפשר ללקוחות לייצר תיבות דואר, ולשלוח מיילים מהאתר. בקטגוריה זו ניתן ליצור שרתי מייל פרטיים ולדאוג לכך שהאייפים שלהם יהיו נקיים בכל רגע נתון או לחילופין לרכוש שירות מייל חיצוני שיספק לחברת האחסון את האופציה לשלוח מיילים. שירות זה יכול לנוע בין 100 ועד אלפי דולרים בחודש בתלות בכמה מיילים נשלחים מהשרתים שלה. בנוסף לשירות המיילים החיצוני, גם כאן יש מוצרי אבטחה נוספים אשר מספקים הגנות ספאם עבור הלקוחות. מוצרים אלו נעים בין 50 – 300 דולר לחודש.
מגבלות
על מנת לספק שירות יציב עבור הלקוחות ולהימנע מפגיעה בכתובות האייפי של השרתים מומלץ לא לאחסן יותר מ- 400 אתרים פר שרת. במידה וחברת האחסון מעוניינת לחסוך בעלויות השרתים, היא תמתך את הגבול הזה וכתוצאה מכך תפגע ביציבות ואבטחת אתרי לקוחותיה.
הכנסות והוצאות
הכנסות – חברת אחסון זולה
נניח שחברת האחסון אתרים מוכרת חבילת אחסון בסיסית בעלות של 10 ש"ח בחודש (לא כולל מע"מ) חבילה זו מספקת מפרט של 3 ג'יגה שטח אחסון . לשמירה על יציבות השרתים היא תאחסן מקסימום 400 אתרים פר שרת. מה שאומר שההכנסה הכוללת של החברה משרת אחד היא 4000 ש"ח בחודש (לא כולל מע"מ).
הוצאות
– שרת בעל מינימום 12 ליבות ו- 48 גי'גה ראם עם חיבור רשת של 1Gigabit/s, דיסק SSD של 1.2TB (על מנת לספק 3 גי'גה שטח ל- 400 לקוחות), דיסק נוסף של 4-5 טרה עבור גיבויי אתרי הלקוחות. מחיר ממוצע: 700 דולר לחודש (2422 ש"ח לחודש).
– רישיונות עבור אבטחה ושירות מיילים. מחיר ממוצע: 300 דולר לחודש (1038 ש"ח לחודש).
– רישיונות שונים עבור פיצ'רים כמו פאנל ניהול, תוספי גיבוי, מערכת ניהול לקוחות, סליקה, חשבוניות. מחיר ממוצע:350 דולר לחודש (1209 ש"ח לחודש)
– משכורות עובדים. בעבור 400 לקוחות, נניח שרק 15 אחוז מהלקוחות פותחים פנייה אחת ליום. מה שאומר שנצטרך לתת מענה ל- 60 פניות, ולשם כך אנו נדרשים להעסיק איש תמיכה אחד (על מנת לספק תמיכה הזמינה כ- 9 שעות ביום לסגירת 60 פניות ביום עבודה אחד), איש סיסטם אחד, איש שיווק אחד, איש פיתוח אחד. מחיר ממוצע: 32 אלף ש"ח בחודש.
סכום הוצאה כולל של 36.6 אלף שקל בחודש.
כפי שניתן לראות, חברת אחסון אתרים שמוכרת חבילה ב- 10 ש"ח לחודש, זו לא חברה שיכולה להתקיים, אלא אם בוצעו קיצוצים, ווויתורים . לדוג':
– החברה הזולה תעסיק רק אדם אחד שיספק שירות סיסטם, תמיכה, פיתוח ושיווק ועל כך יקבל משכורת מזערית. מה שאומר שככל הנראה הוא לא יעמוד בלחץ ויתפטר, מה שאומר שהחברה תפגע בעצמה ובלקוחותיה.
– החברה הזולה יכולה להשכיר שרתים קטנים יותר, זולים ומשומשים מחברות אחרות בעולם ועל כן לשלם במקום 2.4 אלף שקל בחודש, רק 800 ש"ח בחודש.
– החברה הזולה יכולה לוותר על פיצ'רי אבטחה ומיילים ועל כן לפגוע בשרתים שלהם ובלקוחותיהם.
סיכום
בחרו בקפידה את חברת אחסון אתרים שלכם, מחירים זולים יכולים להיות מפתים במיוחד, אך לטווח הארוך זה יכול לעלות לכם ביוקר.