Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

איך לטפל באתר איטי

במידה ואתר הוורדפרס שלכם איטי, חשוב לדעת כיצד לזהות את מקור האיטיות ולטפל בו.

 

 

שלב 1: הגדרות

כיצד אתם מגדירים אתר איטי?

  1. הזמן שלוקח לכל דף ודף להטען – זהו המרכיב העיקרי למהירות האתר והוא זה שקובע אם האתר מהיר או איטי. אתם נכנסים לאתר ובודקים כמה זמן לוקח לטעון את האתר ולעבור מדף לדף.
  2. הציון שמתקבל ב- PageSpeed Insights  – זהו איננו מרכיב לבדיקת מהירות אתר. תוצאות בדיקה זו נועדו לספק לכם דו"ח על אי עמידת האתר בהנחיות בניית האתר ע"פ גוגל. אתרים יכולים לקבל ציון של 40, ולהיות מהירים מאתרים אחרים עם ציון של 100. הציון אשר מתקבל בבדיקה זו איננו קשור לאחסון ואיננו מושפע ממנו.

 

 

שלב 2: הבנת מושגים בסיסיים

לפני שניגשים לטיפול בעייה, נדרש להבין מושגים בסיסיים-

  1. זמן בייט ראשון \ TTFB – זמן התגובה הראשוני של השרת. זה הזמן שלוקח לשרת להחזיר לכם תשובה אחרי שהוא עבר על כל הקוד שלכם באתר, כיווץ את התשובה והחזיר אותה לדפדפן. ולכן אם האתר שלכם לא בנוי טוב, עם הרבה תוספים כבדים או לא יעילים, ה TTFB יהיה גבוה, ולהפך. ולכן, מבנה האתר שלכם משפיע באופן ישיר על ה- TTFB. גם בשרת סופר מהיר, הוא יהיה גבוה אם הקוד באתר לא יהיה יעיל.
  2. קאש \ מטמון  – וורדפרס, אלמנטור, תבניות, ערכות נושא וכל תוסף משלים לכל אחד מאלו, הוא עוד קוד שרץ כשאתם טוענים את האתר שלכם. כדי לייעל הרצה של כל אלו, נוצר ה- "קאש". המטרה שלו היא לשמור דפים או חלקי קוד או מידע מהמסד נתונים לצורך שימוש חוזר. ככה שהשרת לא יצטרך לבצע את אותן הפעולות 1000 פעם אם נכנסו 1000 אנשים לאתר. הוא יצטרך לבצע את הפעולה פעם אחת ואז להשתמש בקאש כדי לשלוף עותק שכבר עבר עיבוד לכל שאר ה- 999 האנשים האחרים.
  3. מעבדי שרת – כמו במחשב האישי שלכם, בטלפון שלכם, כך גם באחסון, אתם מקבלים כמות מסוימת של מעבדי שרת אשר ניתנים לכם כדי להריץ את האתר שלכם. באחסון וורדפרס ניתנים לכם 2 מעבדים ובשרת וירטואלי פרטי ניתנים לכם בין 4 – 16 ומעלה (תלוי בחבילה). כל פעולה שהאתר שלכם מבצע (טעינת דף, טעינת תמונה, הרצת קוד, טעינת אלמנטור, שמירה, מחיקה, יצירה – כל דבר) עולה לכם בכוח עיבוד. אם הגעתם לניצול של 100% ממעבדי השרת הניתנים לכם בחבילה, האתר שלכם יאט ואף יקרוס.
  4. זמן טעינת אתר – זה הזמן שלוקח לאתר שלכם להטען מהרגע שהקשתם את הכתובת בדפדפן ולחצתם אנטר. זמן הטעינה המקובל לאתרים מהירים הוא עד 3 שניות. לעומת זאת לאתרים האיטיים הוא 3 שניות ומעלה.
  5. קוד באתר – וורדפרס בנוי בקוד. תוספים בנויים בקוד. תבניות וערכות נושא בנויות בקוד. ולכן כל האתר שלכם בנוי בקוד. אם אומרים שיש קוד כלשהו שרץ באתר, מתכוונים לתוסף או תבנית שמריצה משהו באתר שלכם.

 

 

שלב 3: בדיקה וטיפול באתר איטי

אלו הם השלבים לביצוע בדיקה וטיפול באתר איטי-

  1. האם האתר איטי רק אצלי? – כנסו לאתר שלכם מכמה מחשבים, ברשתות אינטרנט שונות ובדקו אם האתר שלכם נטען "לאט" כפי שנטען לכם במחשב האישי שלכם. במידה ורק אצלכם האתר איטי, הבעיה היא או במחשב שלכם או באינטרנט שלכם.
  2. האם האתר איטי בבדיקות חיצוניות?  – כנסו לקישור הבא: https://tools.pingdom.com, בחרו ב- Europe – Germany והכניסו את כתובת האתר שלכם. האתר יבצע בדיקה חיצונית למהירות הטעינה של האתר שלכם. במידה והאתר נטען מהר בבדיקה באתר זה, חזרו לסעיף 1 ובדקו שוב פעם.
  3. האם אני מצפה לעומס תנועה? – איטיות יכולה לנבוע מעומס נכנסים לאתר שלכם. האם יש קמפיין פעיל עם הרבה נכנסים בו זמנית? אם כן, המשיכו לקרוא.
  4. האם יש לי תוסף שגורם לאיטיות? – תוספים יכולים לגרום לאיטיות. בין אם עודכנו או לא עודכנו. בין אם נגעתם בהם או לא. יש באגים גם בתוספים שלא נגעתם בהם, והם מתגלים ומפתיעים.
    ביטול תוספים: הכנסו לניהול הוורדפרס שלכם -> סמנו את כל התוספים שלכם -> בטלו את כולם. האם לאחר ביטול כל התוספים האתר נטען מהר יותר משמעותית? מצוין, התחילו להדליק תוסף תוסף. ולאחר כל תוסף חדש שהדלקתם, הכנסו לחלון פרטי (incognito) ותרעננו את האתר כדי לבדוק כמה מכה קשה הוא קיבל מהתוסף האחרון שהדלקתם. כך תוכלו לזהות תוסף בעייתי שגורם לאיטיות.
    מיפוי תוספים: במידה ולא מצאתם את התוסף הבעייתי, הפעילו חזרה את כל התוספים והתקינו והפעילו את התוסף (Code Profiler). דרך תוסף זה תוכלו לבצע בדיקה לכל דף שתרשמו לו כדי להבין כמה כל תוסף באתר שלכם משפיע על מהירות הטעינה.
  5. האם התבנית \ ערכת הנושא שלי גורמת לאיטיות? – חלק בלתי נפרד מהאתר הוא התבנית עליה האתר רץ. הפעילו את התבנית ברירת המחדל של וורדפרס (כמו twenty twenty five) ובדקו שוב אם יש שיפור במהירות.
  6. האם התוספים והתבניות שלי מעודכנות? – תוספים או תבניות לא מעודכנות יכולים לגרום לאיטיות. עדכנו את כל התוספים והתבניות באתר שלכם ובדקו שוב אם המהירות משתפרת.
  7. האם האתר שלי יוצר קשר עם צד ג' וכתוצאה מכך הוא מאיט? – לפעמים האתר שלכם יוצר קשר עם חברות צד ג' בעזרת API ובגלל בעיה בצד שלהם, זה מאיט לכם את האתר ואת הממשק. התקינו והפעילו את התוסף (Query Monitor). עברו לדף האיטי ולחצו למעלה על הבר שלו התוסף (תמונה להמחשה) כדי לפתוח את החלון דיבוג שלו. אתם תראו תחת HTTP API Calls תוצאות באדום במידה ויש משהו שלא עובד או חסום. כך תדעו באיזה תוסף מדובר. תוסף זה יכול לשמש אתכם לחקר של עוד הרבה מאוד דברים, כגון: תקלות קוד, שאילתות איטיות מתוספים ועוד.
  8. האם מותקן לי תוסף SMTP באתר? – תוספי SMTP הם תוספים שמחברים את האתר שלכם לשירות דואר חיצוני. במידה ויש לכם תוסף SMTP פעיל, בטלו אותו ובדקו אם יש שיפור במהירות. תוספי SMTP בד"כ מכילים בשם שלהם את המילה SMTP (לדוג' wp mail smtp, fluentsmtp וכו').
  9. האם יש לי תוסף קאש מותקן ומוגדר באתר? – ישנם הרבה סוגים של תוספי קאש וטכנולוגיות קאש. כל סוגי הקאש עובדים יחדיו ופותרים בעיות איטיות בקטגוריות שונות באתר שלכם. קאש קבצים סטטיים (קאש שמונע הרצות קוד PHP חוזרות), קאש מסד נתונים (קאש שמונע הרצות חוזרות של שאילתות למסד הנתונים).
    קאש קבצים: התקינו תוסף קאש איכותי כגון WP Rocket או AccelerateWP (מטעם וואנגוס) ותנו לו 30 – 60 לסרוק את האתר שלכם ולשמור את כולו בקאש.
    קאש מסד נתונים: במידה ואתם מנויים לאחסון וורדפרס, התקינו והפעילו את התוסף (SQLite Object Cache). במידה ואתם מנויים לאחסון שרת וירטואלי פרטי, התקינו את התוסף (Redis Object Cache) וצרו קשר עם צוות התמיכה להגדרת התוסף.
  10. האם התמונות באתר שלי נטענות ממקור חיצוני (CDN)? – זהו פתרון שמסייע לכם להוריד עומס מהשרת אשר נוצר מטעינת המדיה שלכם ע"י כך שהוא טוען אותו ממקור חיצוני
    תוסף CDN בתשלום – התקינו והפעילו את התוסף (bunny.net) ודרכו הרשמו לשירות שלהם כדי להפעילו. תחת CDN הוא אמור להיות מופעל (תמונה להמחשה).
    תוסף CDN בחינם – התקינו והפעילו את התוסף (Jetpack Boost). הכנסו אליו ובחרו באופציה החינמית. לאחר מכן בטלו את כל האופטימיזציות והפעילו את Image CDN בלבד (תמונה להמחשה). שימו לב כי אופציה זו היא חינמית ומוגבלת ועלולה לגרום לתמונות להראות פחות חדות.
  11. האם אתם משתמשים ב- Cloudflare? – במידה ואתם מעוניינים להוסיף עוד שכבת מהירות לאתר שלכם שתבצע אופטימיזציות באופן אוטומטי, אנו ממליצים לעבוד עם Cloudflare Pro. זוהי חבילה תשלום שכוללת בתוכה לא מעט אופטימיזציות חיצוניות אשר מתבצעות על גבי הרשת שלהם. זה ידרוש מכם לפתוח חשבון (https://dash.cloudflare.com/sign-up), להוסיף את הדומיין שלכם ולבצע הפניות DNS אליהם. בסיום, להפעיל את כל האופטימיזציות המומלצות בממשק שלהם. Cloudflare Pro אשר עולה כיום 25$ לחודש (נכון לינואר 2025), מכיל אופטימיזציות רבות שעוזרות לאתרים להאיץ את מהירות הטעינה. חשוב לציין כי זהו איננו פתרון קסם, וכי ניתן גם לא לחוש בשום הבדל במהירות.

 

 

שלב 4: עשיתם את כל מה שרשום והאתר עדיין איטי

במידה ושום דבר לא עזר מסעיף 3, נדרשת בדיקה מעמיקה –

  1. פנו למתכנת – מתכנת בעל הידע הנדרש, יוכל לבצע בדיקות מתקדמות באתר ולהבחין בדברים שלא רואים בהכרח על פני השטח.
  2. פנו אלינו – במידה ופניתם לצוות התמיכה של וואנגוס, אנו לוקחים בחשבון שביצעתם את כל הבדיקות משלב 3 וכן פניתם למתכנת. אנו נבדוק אם חבילת האחסון מתאימה לאתר שלכם ואם נדרש להגדילה.